Murs per la inclusió

Barcelona

Proyecto
Murs per la Inclusió by Natalia

Ciutat
Barcelona

Date
18 gener 2019

El passat dilluns, dia 28 de gener, es va dur a terme l’acció “Murs per la Inclusió” a la plaça del Carme (Les Corts, Barcelona), una iniciativa que té com a objectiu conscienciar i lluitar contra l’estigma que pateixen les persones amb trastorns mentals, així com la regeneració d’espais públics urbans en desús, a càrrec de la dissenyadora Natalia Morales. Aquesta acció artística inclusiva i oberta ha estat impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, el Programa de creació artística #ArtCom i l’associació Rebobinart, i s’ha realitzat amb els coordinadors i els usuaris del Centre d’Higiene Mental de Les Corts (Grup CHM Salut Mental).

El projecte estava composat per una sèrie d’activitats que consistien en una visita a l’espai a intervenir, com a introducció i presentació del projecte als participants, un taller d’intervenció cartogràfica i, finalment, l’execució d’un mural. D’aquesta manera, es pretenia treballar amb els usuaris del centre a partir del mapa del barri per traçar idees, percepcions i recorreguts reals o imaginaris sobre el seu entorn més proper per tal de delimitar el conjunt de paraules, formes, línies i textures que constituirien el disseny del mural a través d’una cartografia participativa basada en l’imaginari i les experiències diàries dels propis usuaris.

El propòsit d’aquest projecte era generar una reflexió sobre l’entorn urbà, promoure iniciatives d’integració social i estimular les capacitats de cadascun dels participants, generant així un vincle directe entre els usuaris del centre, l’espai públic i la comunitat de Les Corts; tot això dins del marc de la regeneració d’espais urbans i la recuperació de la memòria històrica del barri.

Amb tot plegat, un cop definits els conceptes i el disseny del mural, es va dur a terme la intervenció, en la qual els integrants del taller van ser indiscutiblement els protagonistes i executors de l’obra. Durant tot el matí, els usuaris van centrar les seves energies en donar color als murs fins llavors desaprofitats de la Plaça del Carme. Tot i que per a molts el fet d’agafar un esprai i pintar una paret era una experiència totalment nova, això va ser un factor clau per despertar el seu interès cap a la creació artística i l’execució del mural. Així doncs, vam poder observar com els participants van sentir-se entusiasmats amb l’activitat i van gaudir tant el procés d’elaboració artística com del resultat obtingut, un mural ple de colors que mostra la seva pròpia visió del barri de Les Corts.

...

Este sitio es único por lo que requiere un navegador más moderno para poder trabajar.

¡Actualízate!